Terug naar home

Overgewicht & Obesitas

Binnen onze praktijk is het onze missie om mensen te begeleiden naar een gezonder gewicht en een betere leefstijl. Voor veel mensen met overgewicht of obesitas kan het moeilijk zijn om de juiste weg te vinden naar een gezonder leven. Onze rol is om hen te ondersteunen, te motiveren en praktische begeleiding te bieden.

Overgewicht en obesitas kunnen leiden tot diverse gezondheidsproblemen en klachten. Enkele veelvoorkomende klachten zijn:

  1. Hart- en vaatziekten: een verhoogd lichaamsgewicht kan leiden tot hoge bloeddruk, verhoogde cholesterolwaarden en een grote risico op hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen en beroertes.
  2. Diabetes type 2: overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2, wat kan leiden tot symptomen zoals overmatige dorst, frequent urineren, vermoeidheid en wazig zien.
  3. Gewrichtspijn: overgewicht kan extra druk op de gewrichten veroorzaken, wat kan leiden tot pijn, stijfheid en een verhoogd risico op artritis en andere gewrichtsproblemen.
  4. Slaapapneu: overgewicht verhoogt het risico op slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en begint tijdens de slaap, wat kan leiden tot vermoeidheid overdag.
  5. Gastro-intestinale problemen: overgewicht kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals brandend maagzuur, maagzweren, galstenen en leverziekte.
  6. Ademhalingsproblemen: overgewicht kan ademhalingsproblemen veroorzaken, waaronder kortademigheid, astma en chronische obstructieve longziekte (COPD).
  7. Psychologische klachten: overgewicht kan leiden tot een laag zelfbeeld, depressie, angst en andere psychische problemen, vooral als gevolg van vooroordelen.

Niet iedereen met overgewicht of obesitas heeft last van (een deel van) de bovengenoemde klachten, maar het risico op deze problemen neemt toe naarmate het gewicht stijgt. Daarom is het essentieel om een gezond gewicht na te streven en leefstijlveranderingen te overwegen om deze risico’s te verminderen.

Samen met onze cliënten werken wij aan realistische doelen en een duurzaam plan. Dit omvat niet alleen het aanpassen van voedingsgewoonten, maar ook het ontwikkelen van een gezonde relatie met voedsel en het bevorderen van een actieve leefstijl.

Het doel is dat cliënten uiteindelijk zelf de controle over hun gezondheid kunnen nemen en zich zelfverzekerd voelen in het maken van gezonde keuzes op lange termijn. Met onze begeleiding streven we niet naar snelle fixes, maar naar blijvende veranderingen die een heel leven meegaan.

Overweeg je een maagverkleining of heb je hiervoor al een intakegesprek gehad? Binnen onze praktijk hebben wij ook ervaring met het begeleiden van cliënten voor en na een maag-verkleinende operatie. Klik voor meer informatie over dit onderwerp op het kopje ‘’Bariatrische chirurgie’’.